Complimenten geven leidt tot beter leren

Hoe complimenten het succes van je groep of team bepalen.

Dopamine is een stofje wat in onze hersenen wordt aangemaakt als we complimenten horen.
We voelen ons dan goed en zijn dan in een juiste stemming om nieuwe dingen te leren. Wat kun je met deze kennis?

Als professional die met andere mensen werkt wil je zoveel mogelijk de kennis en vaardigheden van je mensen inzetten. Je kunt gebruik maken van deze kennis door telkens wanneer er iets goed gegaan is, je mensen een complimentje te geven waardoor ze zich goed voelen en in staat zijn om beter te leren.

Als je dit wilt bereiken geef je zelf het goede voorbeeld omdat je mensen onthouden wat je doet en zegt en ook wat je over anderen zegt. Hiervoor is het uiteraard wel nodig dat je eerlijk en authentiek bent en een omgeving creëert waarin het veilig is om complimenten te geven.

Speel in op deze kennis en geef schouderklopjes. Je mensen zullen het waarderen en zich goed voelen. Op deze manier doe je een beroep op het lerend vermogen van mensen; je doet beroep op een “growth mindset”  in tegenstelling tot een “fixed mindset”.

Het grote verschil tussen de growth en de fixed mindset is dat in het eerste geval mensen ervan overtuigd zijn dat ze in staat zijn nieuwe dingen te leren. Mensen met een fixed mindset zijn er echter van overtuigd dat ze bepaalde dingen “moeilijk vinden en niet zouden kunnen leren”.

Wanneer jij het goede voorbeeld geeft en iemand anders zich goed laat voelen doordat je hen complimenten geeft zullen je mensen sneller leren. Je doet beroep op de growth mindset. De motivatie neemt toe en doelen komen binnen handbereik. Wanneer het goede gevoel uiteindelijk leidt tot leer- en werksucces heb je op onbewust niveau de mensen aangesproken op de growth mindset. Terugkijkend zouden de mensen dan kunnen zeggen “Goh, nooit gedacht dat ik dit …. zo goed zou kunnen..”

Wanneer leren leidt tot succesen vier het dan ook! Dat is namelijk hèt uitgelezen moment om de ander een compliment te geven! Deze kennis kun je uiteraard ook toepassen in je privé kring; met je partner, je kinderen, je vrienden èn: bij jezelf!

Laat me weten hoe het werkt bij jou? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/f/d/3/koersvaren.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE *