Contact hebben; wat is dat?

Contact maken is niet vreselijk moeilijk, een praatje over het weer is zo gemaakt. Maar wat is nou precies contact hebben?

contact hebben door geweldloze communicatieWanneer ik met een willekeurig persoon, in de winkel of op straat, contact maak en een praatje maak over het weer of over de koopwaar is het een zeer algemeen en oppervlakkig gebeuren. De communicatie beperkt zich tot het over en weer uitwisselen van algemene waarheden.

Het is een beleefde vorm van informatie uitwisselen en het proces verloopt soepel. Het oppervlakkige karakter van dit contact maakt dat je op veilig terrein blijft: het terrein waarbij ideeën en overtuigingen van jou of van de ander weinig aan bod komen. Het gaat eigenlijk alleen maar over wat je waarneemt op dat moment.

Contact maken is niet vreselijk lastig; het enige wat je hoeft te doen is met iemand een praatje aanknopen over het weer.

Maar wat gebeurt er wanneer je meer contact wilt? Wanneer je behoefte hebt om echt gehoord te worden? Je eigen ideeën te kunnen uiten of wanneer je de ideeën of overtuigingen van een ander wilt horen?

Bij het verbinding hebben of deze vorm van contact hebben spelen de oppervlakkige zaken nauwelijks meer een rol. Ze kunnen de aanleiding zijn om elkaar beter te leren kennen doordat je in een gesprek open staat voor elkaars ideeën.

Echt contact of verbinding ontstaat wanneer je elkaar kunt vinden in een gezamenlijke behoefte: behoefte aan eerlijkheid bijvoorbeeld, of behoefte aan openheid.

Ken jij je behoefte?
Waar heb jij behoefte aan wanneer je contact wilt hebben?
Wat zou er gebeuren als je in een gesprek met iemand je behoefte duidelijk kon maken? Als je bijvoorbeeld zou kunnen zeggen:
“Als we het alleen maar hebben over het weer voel ik me wat opgelaten omdat ik behoefte om je beter te leren kennen. Kunnen we een afspraak maken om koffie te drinken?”

Het klinkt misschien wat vreemd.. En toch maak je meteen contact met de ander op een manier die volledig tot uiting brengt wat er in jou omgaat. Je brengt over wat jouw ervaring op dat moment is, zonder te oordelen over de situatie of de ander.

Verbinding maken en krijgen kun je voor elkaar krijgen door de techniek van geweldloze communicatie toe te passen. Echt contact met de ander krijgen doe je door 4 stappen te doorlopen:

1. Objectief waarnemen “Als ik hoor/zie…,”
2. Je gevoelens uiten “… voel ik (mij)…”
3. Je behoeften benoemen “…omdat ik behoefte heb aan…”
4.  en als laatste je verzoek formuleren “Ben je bereid om…”

Deze 4 stappen stellen je in staat jezelf te verbinden met je behoeften en deze zo te communiceren dat je verbinding, contact kunt maken met een ander!

Wil je hier meer over weten?
Ik geef introductie avonden over geweldloze communicatie, bij mij thuis.

Lees hier meer over die avonden!

Als je een workshop geweldloze communicatie wilt volgen kijk dan hier.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/f/d/3/koersvaren.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE *